Информация

Разположение

• Отделението е в централния корпус на МБАЛ-Горна Оряховица, ІІ етаж.

Профил

 Първият специализиран кабинет по ушно-носни-гърлени болести е разкрит в града през 1955 г. със завеждащ кабинет Д-р Радков, който е разполагал с 5 стационарни легла, помещаващи се в хирургично отделение. Нарасналите потребности в района от отоларингологична помощ довеждат до разкриването на специализирано отделение през 1962 година. В момента отделението УНГ е единственото останало в болнично заведение в област Велико Търново. То е съвременно оборудвано и в него работят доказани специалисти.

От скоро в отделението е въведен нов съвременен апарат- фибро рино фаринго ларингоскоп.   Той се ползва за преглед и диагностика, но е изключително щадящ пациента и с него се избягват болезнени процедури за диагностика. Могат да се установяват ракови образувания в носоглътката, полипи и да се поставят диагнози. Специалистите УНГ в горнооряховската болница най-често лекуват ангини, ринити, възпаление на ушите, често се изваждат и чужди тела от носа, ушите и др. Правят се и хирургични интервенции, като се работи най- масово по клиничните пътеки № 227 и 228. С фибро рино фаринго ларингоскопа може да се установи или отхвърли причина за тежко и проблемно хъркане.

Капацитет

• 8 хирургични легла за активно лечение;

• 3 места за краткотраен престой.

  • Обзаведена е операционна зала,в която се правят спешни и планови операции - тонзилектомии, аденоидектомии, полипектомии
  • Отделението е снабдено със съвременна апаратура , необходима за оказване на квалифицирана и ефективна помощ на пациентите.
  • Има оборудван аудиологичен кабинет с аудиометър за изследване на слуха.
Специалисти

• В отделението работят:

-  2 лекари със специалност „Ушно-носно-гърлени болести”;

- 1 лекар със специалност "Пневмология и фтизиатрия";

-  3 медицински сестри;

-  2 здравни асистенти.


 Началник отделение: Д-р Стоян Стоянов – специалист по УНГ болести ; тел:0888 540 427

Stoianov

     Д-р Стоян Стоянов завършва медицина ВМИ – Пловдив през 1991 г. Специализира УНГ болести в Медицинска академия в Пловдив и в ИСУЛ в София. През 2008 - 2010 г. завършва магистратура по „Здравен мениджмънт“. През 2011  година специализира "Отоневрология" в ИСУЛ.
     От 1997 до 1998 г. работи в Областен онкологичен диспансер в Пловдив. От 1992 до 2014 г. е ординатор и завеждащ УНГ кабинет в Многопрофилна транспортна болница в Пловдив. През 2014 г. работи в СБАЛ „Св. Св. Козма и Дамян“ като началник УНГ- отделение в Пловдив.От август 2017 г. работи в МБАЛ „Ескулап“, ДКЦ „Ескулап- Цитомед“ – Пазарджик като заместник- управител. От 2016 до ноември 2017 г. работи в Университетска специализирана болница за активно лечение по Онкоогия в София. От 2017 г. работи в УМБАЛ- Пловдив в УНГ-отделение.
     От 14 септември 2018 г. е началник  на Отделението по УНГ болести в МБАЛ „Свети Иван Рилски“- Горна Оряховица.
     Основно трудовият му опит е като УНГ- специалист в областта на онкологията, специализира и фониатрия , отоневрология и аудиология. В момента е в процедура на изготвяне и защита на дисертация на тема "Злокачествени тумори на хипофаринкса" заради дългогодишни наблюдения и опит.

 


  1. д-р Сергей Димитров Димитров - специалист по УНГ болести; тел.:0878 746 340
  2. д-р Иванчо Драганчев - специалист по пневмология и фтизиатрия

Старша медицинска сестра: м.с. Илиана Ефремова – 0878 746 314

Iliana Efremova


 Контакти

Телефони:

- Началник отделение: 0888 540 427

- Служебен телефон Отделение по УНГ болести: 0878 746 169