Новини

Стартира тримесечна кампания за измерване на костната плътност на преференциални цени

438300727 932521115333839 509323347925617180 nПо традиция през май в болницата в Горна Оряховица стартира кампания за желаещи да измерят костната си плътност със скенер на преференциални цени. Кампанията ще започне веднага след великденските празници, от 7 май и ще продължи три месеца. Въпреки повишението на цените на медицинските услуги и изследвания, пациентите ще могат да се изследват отново за 40 лева.
Този съвременен метод на изследване на костната плътност е щадящ за пациента, тъй като облъчването върху него е много слабо и безболезнено е, а в същото време резултатите са точни и прецизни.
Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.
Целта на изследването е превенция на остеопорозата след навременното й диагностициране и съответно назначаване на терапия от специалисти.
Медицинската услуга се предлага в МБАЛ от 7 години след въвеждане в експлоатация в отделението на новия компютърен томограф и след инсталирането на софтуер за измерване на костната плътност (остеоденситометрия).
През предходните години кампаниите за измерване на костната плътност в стационара преминаха при голям интерес. Не само новооткритите случаи, но и пациенти с установена остеопороза получиха консултации от ендокринолог за навременна терапия.
Желаещите следва да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.