Новини

Д-р Илко Костурков премина три обучения в чужбина

347392058 754886473097305 2952840241981909781 nНачалникът на Първо вътрешно отделение в МБАЛ в Горна Оряховица д-р Илко Костурков премина три последователни обучения в чужбина. Гастроентерологът участва в Европейската среща по гастроентерология на Европейската асоциация по гастроентерология и европейската асоциация по ендоскокопия – UEG и ESGE, която се проведе в Дубровник.
 
„По време на форума бяха представени най-новите тенденции в гастроентерологичната патология и бяха организирани специални hands on – сесии, при които се проведоха реални обучения, свързани с високоспециализирани ендоскопски процедури като ESD, ERCP и поставяне на хемостатични клипсове от най-ново поколение, позволяващи овладяването на големи кръвоизливи и перфорации в гастроинтестиналния тракт“, разказа д-р Костурков и допълни, че по време на обучението са били организирани групи за обсъждане на начина на работа в различните държави, с цел повишаване на качеството в различните структури.
Второто обучение, в което участва младият гастроентеролог, бе организирано в Мадрид и бе свързано с нашумялото в цял свят заболяване „неалкохолна стеатозна болест на черния дроб“ или т.нар. омазнен черен дроб. В срещата взеха участие представители от всички европейски държави, от САЩ, Израел и Нова Зеландия. На форума бяха обсъдени вариантите за съвременна диагностика и лечение с медикаменти от най-ново поколение. В диагностиката за пореден път беше отделено време за демонстрации на новите апарати за оценка на стеатоза и фиброза – Fibroscan и Elastography, с които от повече от година е оборудвана болницата в Горна Оряховица и с които гастроентерологичните екипи работят ежедневно. „Чрез тези апарати се поставя диагноза неинванзивно и не е необходимо да се извършва чернодробна биопсия“, уточнява д-р Костурков.
 
„По време на форума стана ясно, че по отношение на медикаментите все още няма пълна яснота и ефективност. В момента се изпитва програма, която обхваща пациенти с характеристики за стеатоза на черен дроб, като в скоро време се очакват научни резултати и изводи, чрез които този проблем да бъде разрешен. За България ние сме един от малкото центрове, които работят по тази програма и се радваме на голям интерес от страна на пациентите“, коментира още д-р Илко Костурков.
 
Д-р Костурков участва и във важно обучение в гръцата столица Атина. Обучението се провежда от Европейската асоциация по гастроинтистинална ендоскопия и в него участват 12 представители от цял свят, като тази година имаше участници от Нова Зеландия и Колумбия. В Атина се намира и един от трите в Европа изследователски център с модели – живи прасета, в който екипи от гастроентеролози и анестезиолози проведоха опити.
 
„Обучението в Атина бе с основна тема овладяване на една от най-сложните техники в ендоскопията – т.нар. ендоскопска субмукозна дисекция. Това е процедура, позволяваща отстраняване на ракови заболявания в ранна фаза, без да се налага извършването на големи и трудни за възстановяване на пациента операции. При този вид дисекция ендоскопският апарат преминава в т.нар. „ трето пространство“, където се прокопават тунели под туморната формация и след това се изрязват в дълбочина. При тези процедури е необходимо наличието на специфична апаратура, поради сложността и рисковете за кървене и перфорация. „, коментира д-р Костурков и допълва: „За щастие от този месец в болницата е налична апаратура на японска фирма от най-висок клас, която дава възможност за прецизна работа и относително висока безопасност за пациентите. Това ни превръща в един съвременен център за гастроинтестинални ендоскопии, който разполага с пълния набор и възможности за лечение на нашите пациенти, както тези, които са с по-леки диагнози, така и тези, които се нуждаят от най-тежките и сложни процедури, свързани с онкологични заболявания.“