Новини

Бъдещите акушерки в МБАЛ: Разплакахме се от вълнение, когато присъствахме на първото раждане!

326550439 1898143460578170 1537040177813075878 nТри студентки, специалност "Акушерство" във Филиала на МУ - Варна работят в Родилното отделение на МБАЛ като здравни асистенти от ноември м.г. Това са Велимира Стойнова, Румина Трифонова и Мелиса Осман.
Второкурсничката Велимира Стойнова признава, че от малка мечтае да работи като медицински кадър. "Майка ми мечтаела да стане акушерка, но не успяла, сега аз ще сбъдна мечтата й!" , разказва тя.
20-годишната Велимира е от Горна Оряховица. Тя изчислява, че ще се дипломира през 2025 година и с желание ще работи своята професия. "Искам да работя в Родилно отделение, най-вече в родилна зала. Тук присъствах на няколко раждания и всеки път плача от вълнение!", признава още тя.
20-годишната Румина Трифонова също е от железничарския град. Завършила е средното си образование в СУ " Георги Измирлиев", в паралелка с природоматематически профил.
"От малка ме привличаха биологията и химията, и исках да уча специалност, свързана с медицина! Избрах професията акушерка, защото те първи посрещат новия живот! Ние вече присъствахме на няколко раждания, на първото не издържах и се разплаках! Много е вълнуващо, тъй като сме първите, които виждаме бебето, преди всички останали роднини", не крие емоциите си Румина и допълва: "За нас е интересно да присъстваме на нормално раждане, защото там се наблюдава целия родов процес, през трите му етапа - подготвителният, с контракциите, после периода на разкритието и раждането на бебето, и накрая плацентарния етап, когато се ражда плацентата, който е много важен също и може да се окаже рисков за родилката. Вече сме клампирали и пъпна връв", споделя още впечатления Румина.
Днес двете студентки ритуално измиха ръцете на началника на АГ-отделението д-р Михаил Милатович по време на тържеството за Бабинден.