Новини

Иновативни техники за поставяне на хранопроводни протези въведоха в МБАЛ

70Гастроентерологът д-р Илко Костурков и началник на Първо вътрешно отделение в МБАЛ в Горна Оряховица участва в уникален за България курс за поставяне на хранопроводни протези под рентгенов контрол и връзково лигиране на варяци за хранопровода на живи модели животни.
 
Обучението се проведе в университетската болница в Стара Загора и се провежда за пръв път у нас. В него взеха участие шестима медици, като водещ беше д-р Никола Боянов, завеждащ Отделението по гастроентерология в УМБАЛ "Пловдив".
 
"При специални условия в цял свят се провеждат обучения с живи прасета, на изключително сложни процедури, като това е златен стандарт. Анатомичната структура на тези животни е идентична на 90% с човешката анатомия и това ги прави подходящи за провеждане на такъв тип обучения", коментира д-р Илко Костурков. "
 
Първата част от обучението включваше поставяне на хранопроводни протези под рентгенов контрол с помощта на така нареченото C-рамо. Процедурата е изключително важна при пациенти с доброкачествени и злокачествени новообразувания на хранопровода. Това осигурява възможността им за хранене при непроходим участък вследствие на туморна формация или пептична структура. Процедурата е достъпна и лесно осъществима при наличие на качествена апаратура, с каквато разполагаме в отделението. Това дава възможност за подобряване качеството на живот при тежко болни пациенти или като мост към оперативно лечение.", допълва още той.
 
По думите му през втория ден от курса гастроентеролозите са се обучавали да поставят специални лигатури на хранопровода при пациенти с декомпенсирани чернодробни заболявания като цироза на черен дроб, когато са налице варяци на хранопровода. "Те са с висок потенциал на кървене и една от първите причини за смърт при напредване на заболяването. Благодарение на този метод, голяма част от тези разширени вени могат да бъдат премахнати и по този начин да се намали риска от високодебитни кръвоизливи от горен ГИТ", обяснява още д-р Костурков.
 
Той подчертава, че тази процедура е с кратко времетраене и щадяща пациента с минимална болка. Освен това рискът от усложнения е минимален, въпреки, че става въпрос за тежко болни пациенти.
 
"След проведения курс тези две иновативни техники са въведени и вече се прилагат рутинно в МБАЛ и това дава възможност на пациентите да не пътуват до столицата за такъв тип манипулации, посочва още д-р Костурков.