Новини

За пръв път от години отглеждат недоносено новородено в АГО

289343024 1064845090825287 5622498395661859078 nЗа пръв път от години в Акушеро-гинекологичното отделение в болницата в Горна Оряховица успешно се отглежда и обгрижва недоносено новородено. Въпреки, че бебето е родено с втора степен на недоносеност, след установяването на стабилните му жизнени показатели, е решено да не бъде изпращано в неонатологичните отделения във Велико Търново или в Плевен, а да остане в МБАЛ.
 
Историята на малкия Максун трогнала медици и лекари в Родилно отделение и за дни той се превърнал в техен любимец. Бебето е пето поред за семейството на Салиме Хасанова и Банчо Тодоров от павликенското село Дъскот. Родилните болки на Салиме започнали на 11 юни, докато тя и мъжът й беряли липов цвят в село Добри дял като сезонни работници. Бебето се родило в линейката, която откарвала родилката към горнооряховската болница точно в полунощ на 12 юни. Раждането, което водили д-р Цончо Добрев и медицинска сестра Марияна Стойчева, завършило благополучно със здравите родилка и бебе. Малкият Максун се родил с тегло 2040 грама и ръст 46 сантиметра. Предполага се, че раждането е преждевременно, в 35 гестационна седмица и затова бебето е недоносено. Неясната информация относно статуса на бебето е заради това, че майката не е посещавала женска консултация и нейната бременност не е била наблюдавана от медицинско лице.
След раждането новороденото обичайно намалило малко от теглото си до 1920 грама и било регистрирано като с втора степен на недоносеност. Неонатологът и педиатър д-р Илия Атанасов прегледал Максун и не открил увреждания и вродени аномалии, а напротив - добри жизнени показатели.
"След раждането беше много жизнено, с голям апетит, приемаше храна без да повръща, поставихме го кувьоз само за едно денонощие", коментира д-р Атанасов. Екипът решил бебчето да остане в отделението, където вече десети ден то е хранено и обгрижвано с любов от всички акушерки.
Към днешна дата малкият Максун тежи вече 2070 грама и е стабилен, в отлично състояние.
"Ще го изпишем от болницата, след като наддаде още и прехвърли поне 2200 грама", коментира д-р Атанасов.