Новини

Една трета от изследвалите се за костна плътност са с новооткрита остеопороза

284542408 1048141175829012 1644309506542599018 n52 пациентки от Горна Оряховица и региона са изследвали костната си плътност в МБАЛ "Свети Иван Рилски" от 7 май до днес. От изследваните жени, близо една трета са с новооткрита остеопороза, коментира Нина Кирилова, старши рентгенов лаборант в Отделението по образна диагностика. Друга тревожна тенденция е, че пада възрастовата граница на заболяването до 47-48 години.
 
Всички пациентки с остеопороза са насочени към ендокринолог за консултация и назначаване на терапия.
 
Инициативата на МБАЛ за измерване на костната плътност (остеоденситометрия) на преференциални цени на модерния компютърен томограф със специално вграден софтуер, се провежда за пета поредна година.
 
През май и юни за изследването се заплащат 40 лева. Целта е превенция на остеопорозата след навременното й диагностициране и съответно назначаване на терапия от специалисти. Чрез този метод облъчването върху пациента е много слабо, безболезнено е, а в същото време резултатите са точни и прецизни.
 
Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.
 
Изследването на преференциални цени продължава до 30 юни.
 
Желаещите да измерят костната си плътност, следва да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.