Новини

Бъдещи родилки научиха в МБАЛ как да се подготвят за щастливото събитие

994Лекция за бъдещи родилки на тема “Раждането – как, къде и кога?” се проведе днес в МБАЛ “Свети Иван Рилски”. Организатори на проявата бяха училището за бременни “И за МАМА” съвместно с Родилно отделение в МБАЛ.
Лектор бе Красимира Христова, реанимационна акушерка в Интензивен сектор, УМБАЛ – Русе, а символичен домакин – старша акушерка Снежана Белчева от МБАЛ.

Бъдещите майки научиха какво да приготвят в багажа за Родилно отделение, още между 36- 37 гестационна седмица, практични съвети за бебето и тях самите – за кърменето, подходящо меню и режим на родилката, медицински аксесоари и козметика, първи грижи и тоалет на бебето и др.
Присъстващите млади жени се информираха още кои са необходимите документи, които да носят в Родилно отделение, подробности и информиран избор за раждане по естествен път и секцио, как бъдещата майка да участва активно в родилния процес и др. Днешната лекция подробно разясни и спецификата на родовия процес- кои са първите симптоми, по които да разпознаем, че започва раждането, трите етапа, през които  преминава раждането. Повечето от бъдещите родилки са първескини, те научиха, че първото раждане трае между 13 и 16 часа, а второто поред раждане- между 9-11 часа.