Новини

В МБАЛ вече правят и сложни УНГ- операции

SЗа пръв път в единственото УНГ-отделение в областта- в МБАЛ “Свети Иван Рилски”, след закриването преди 10 години на отделението в областната болница, се извършиха с обща анестезия средни и големи по обем и сложност операции на УНГ- заболявания. Интервенциите бяха извършени от началника на отделението в горнооряховската болница д-р Стоян Стоянов и проф. Илия Йовчев, бивш дългогодишен началник катедра и УНГ- клиника в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, чиите възпитаник е Стоянов.

Успешно бяха извършени тъпанчева пластика, интервенции на пациенти с носни проблеми- полипи и изкривена носна преграда, и отстраняване на сливици. Пациентите, на възраст от 9 до 75 години, се чувстват добре и са в много добро състояние, увери д-р Стоянов.

Откакто д-р Стоянов е началник на УНГ- отделението в болницата, подобни операции с пациенти от региона се реализираха с негово съдействие  в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив, като това бе свързано с неудобство за болните- транспорт, отдалеченост от близките и др.

Амбицията на ръководството на МБАЛ и на отделението е те да се извършват тук, тоест – лечебно- диагностичната програма да включва и оперативна дейност, като разширява обема си.